Etkinliklerimiz /  Panel ERGENE KATLEDİLDİ ! SIRA ISTRANCALARDA MI?
28.12.2013

2   ERGENE KATLEDİLDİ! SIRA ISTRANCALARDA MI? 


   ETKİNLİĞİ PINARHİSAR ÇEVRE PLATFORMU ÇATISINDA BİRLEŞEN 
  -DAYKO VAKFI PINARHİSAR TEMSİLCİLİĞİ
  -EĞİTİMSEN
  -ÇİMSE İŞ İLÇE TEMSİLCİLİĞİ-
  -ARICILAR BİRLİĞİ


  Paneli 28.12.2013 Cumartesi  saat 13.00  Kırklareli  Pınarhisar İlçesinde Halk Eğitim Merkezinde  yapıldı. 
 
  Muammer MIRSAL’ın Araştırmacı Yazar yönetiminde
Panelistler  
 Prof.Dr. Osman  İNCİ ( T.Ü.TIP Fak. Öğretim Üyesi Dayko Bilim Kurulu Başk.) 
Av.Bülent  KAÇAR Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi
Edirne İKK Sekreteri  İnş.Müh. NİHAT ÇOLAK  katıldı.  

 Düzenlenen Panele yakın İl ve İlçelerin yanı sıra köylerden gelen çok sayıda katılımcının  bulunması yöredeki çevre duyarlılığının ulaştığı noktanın bir göstergesiydi.   Panele Yenice Belediye Başkanı ve çevre köylerden muhtarlar Pınarhisar sivil örgütlerin temsilcileri ile halkın katılımı yoğunluk ilçede Panele olan ilginin göstergesi oldu. Panele başlamadan önce Istrancaların güzelliklerinin ve çirkinliklerinin gösterildiği fotoğraf sunusu yapıldı.


     Muammer Mırsal açış konuşmasın da Geçmişte bağımlı ve çarpık kapitalizmin sanayi politikaları Ergene'yi yok etti-yaşanmaz hale getirdi. Şimdi de neo-liberal küresel kapitalizm Istrancaları tahrip  ve talan etmekte. Bu tahribata ve metalaşmaya karşı  doğadan, doğuştan gelen kamusal haklarımızı sonuna kadar kullanmak insanlık görevimizdir, dedi


  İlk Konuşmacı Prof. Dr. Osman İnci konuşmasında: Ergene havzasında yaptığı bilimsel araştırmalarından somut örnekler vererek ağır metal kirliliğinin tehlikeli boyutlarına işaret etti. Toprak ve sudaki bu kirliliğin gıda yolu ile insanlarda kansere dönüştüğünü vurguladı.  Yapılan tespitlerde Ergene ve çevresinde Kanda ki Kadminyumun 4 kat yüksek çıktığını, halen vücuda kadmiyum girişinin de devam ettiğini belirtti. Olguların demografik özelliklerinin aynı olduğunu, Trakya’nın mutlaka bir çalışma bölgesi olarak ele alınıp, Ağır metal kirlenmesi olmayan ıstrancalar bölgesi ile karşılaştırılmasının çok önemlidir.  Prof. Dr. İNCİ ayrıca Istrancaların UNESCO Dünya Mirası için tüm koşulları taşıdığını belirterek,  Geçici ya da kalıcı listesine bir an önce alınması gerektiğini, Başka türlü Istrancaların korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının mümkün olmadığını söyledi.


     İnş.Yük. Müh. Nihat Çolak Trakya Platformunun hangi ihtiyaçlardan kurulduğunu, amacını, faaliyetlerini anlattı. Planlamaların önemine işaret etti.  Trakya’nın sadece çevre değil, doğal ve kültürel varlıklarının  bir bütün olarak  ele alınması gerektiğini, bunun da ancak  bölgenin her yerinde aynı duyarlılık ile olacağını kaydetti.


         Av.Bülent Kaçar İktidarın kendi yaptığı yasalara uymadığı bir ortamda hukuktan söz edilemeyeceğini, yerel-somut mücadele zeminleri oluşturarak çözümler bulunabileceğini vurguladı. Ergene konusunda da binlerce tesisin hala kirletmeye devam ettiğini,  tedbirler uygulanmadıktan sonra, su kalitesinde düzelmenin mümkün olamayacağını belirtti. Yaşanan kirliliğin belgelenmesi için Bilgi edinme Hakkı kanunu gereği  mutlaka başvuruda bulunulması gerektiğini, Örnek olarak, kirleten kaç sanayi tesisi hakkında Cumhuriyet savcılığına Suç duyurusunda bulunuldu..? Kaç tane Kirleten tesis  kapatıldı..?  diye sorulan sorulara sağlıklı cevap verilmezken, anız yakan çiftçiye ise  yaptırımların anında uygulandığına dikkat çekti.


 Bu cezalardan  ne yazık ki hiçbir fabrika yargılanmıyor dedi. Ergene nehri ortada, Kanunlar ortada,  kirlilik git gide artıyor. Bölgemize ve yaşam alanlarımıza birlikte sahip çıkacağız..  Anayasal haklarımızı kullanacağız.  Tüm bunlar yetmezmiş gibi plan değişikliği ile kömüre dayalı termik santralların önü açıldı. Ama seçilerek toplum adına sorumluluk üstlenenler neredeler..? Hangi Belediye dava açtı..  5 Haziran 2013 te yapılan değişiklikle bütün bölge risk altındadır. Her şeyi yok ederek tamamen kalkın amaçlı bir zihniyetle karşı karşıyayız. Çevreyi yok sayan anlayış var. Tüm bunlara karşı beraber olalım.   Av. KAÇAR   “Herkes cennet gibi yerlerimiz yok oluyor” diyor. “ Peki bu cennetin yok olmaması için sen ne yapıyorsun “ dedi.


             Soru-cevap bölümündeki soruların ve katkıların çokluğundan dolayı panel bir buçuk saat uzadı. Trakya'nın diğer bölgelerinde de bu tür etkinliklerin yapılması dileği ile panel sona erdi.

Bu Etkinliğe Ait Fotoğraflar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi