Balık Çobanı Afalina'nın Ölümü

İğneada Sahillerinde yunus ölümleri ardı ardı kesilmiyor.

 

 Kırklareli İğneada sahilinde 350 Kg 3. mt boyunda Dev Afalina ( Balık Çobanı) yunus ölüsü kıyıya vurmuş olarak bulunması ile Son günlerde Batı Karadeniz’de özellikle Istrancalar’ın kıyı şeridi sahillerinin de görülen yunus ölümlerinin artması endişe sinyalleri. Karadeniz’in Deniz Çayırlarında yaşanan ekolojik tahribatın belirtileri mi ?

 

 Diğer bir nedende Karadeniz’de günden güne artan kirliliğin yanı sıra balıkların ve diğer deniz canlıların doğal yaşam ortamını bozulması ile Karadeniz’in Eko sistemindeki değişiklikleri yunusları büyük ölçüde etkiliyor. Karadeniz deki mevcut deniz meraların koruma statüsü olmaması, yanlış ve vahşi avlanmaya bağlı besin kaynakları azalan yunuslar, hastalıklara karşı daha dayanaksız kalarak travma geçiriyorlar ya da tamamen aç kalarak yaşamlarını yitiriyorlar. Karadeniz’de bu nedenle büyük miktarda yunus ölüyor. Ölümler daha çok yavru yunuslarda yüksek miktarda gelişirken.

 

Son günlerde Balık Çobanı diye adlandırılan Afalina Yunusların da ölüm oranları artması ve sahillerde sık sık Afalina ölülerine rastlanması deniz çayırlarında tehlikeli bir değişimin sinyallerini vermektedir. Ölümlerin daha çok İğneada koyunda rastlanması işin bir başka boyutu. İğneada koyu civarı tüm Karadeniz’in en önemli Deniz Çayırlarındandır. Ülkemizde avlanan balığın % 20 si İğneada Deniz Çayırlarında avlanmaktadır.

 

Dayko Vakfı olarak aldığımız yunus ölümleri ihbarlarını sürekli takip ediyoruz. Yerinde gidip fotoğraflayıp veteriner hekim denetimde yunus ölüsünde pataolajik testler için derisinden numune alıyoruz. Aldığımız bu deri örneklerini İstanbul Üniversitesi- Deniz Ürünleri Fakültesine gönderiyoruz. Fakültenin Yunus ölümleri hakkındaki bilimsel çalışmalarına katkı sunuyoruz.

 

Bu Haberin Kaynağı : dayko
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi