Dayko Avrupa Yeşil Kuşak Ülkeler Birliğin Türkiye Temsilcisi

Dayko Avrupa Yeşil Kuşak Ülkeler Birliğin Türkiye Temsilcisi

 

Yeşil Kuşak Nedir..

Rusya-Norveç sınırında Barents Denizi’nden başlayan ve Baltık kıyı şeridi, orta Avrupa ve Balkanları geçerek güneyde Karadeniz’e ulaşan 12.500 km’lik bir ekolojik ağ olarak tanımlanmıştır.

2003 yılında temeli atılan Avrupa Yeşil Kuşak Girişimi de bu ekolojik ağ boyunca yer alan çok çeşitli koruma bölgeleri, milli parklar, biyosfer rezerv alanları, koruma alanları, tarihsel anıtlar ve kültürel çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir gelişimine destek sağlamaktadır.

 

Avrupa Yeşil Kuşağı, aralarında Türkiye’nin de olduğu 24 ülkeyi bünyesinde barındırmaktadır. Bu ülkelerde faaliyet gösteren  devlet kurumu ve sivil toplum kuruluşunu çatısı altında toplayan girişim yalnızca biyolojik çeşitliliğin korunmasını değil, aynı zamanda kültürel çeşitliliğin korunmasını da sağlayarak sınır ötesi işbirlikleri ile Avrupa için ortak bir doğal ve kültürel mirasın ortaya çıkmasını amaçlamaktadır.   

 

Avrupa Yeşil kuşak Birliği aralarında Türkiye’den temsilci olarak DAYKO vakfının da bulunduğu 14 farklı ülkeden 23 farklı sivil toplum kuruluşu (STK) ve devlet kurumun ortak imzası ve desteği ile hayata geçirilen “Avrupa Yeşil Kuşak İşbirliği (European Green Belt Association)” protokolü imzalandı.   Birlik aynı zamanda Avrupa Yeşil Kuşağını habitat bütünlüğü ve sürdürülebilir gelişim anlamında model bir bölge olarak geliştirmeye devam edecek ve kuşağın sahip olduğu kavramsal ve metodolojik yaklaşımı daha ileri seviyelere getirmek için işbirliğinde bulunacaktır.  Birliğin çalışmalarında başarılı olabilmesi için Avrupa’da olduğu gibi, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının deneyim ve desteklerine ihtiyaç duymaktadır.

 

Avrupa yeşil kuşak birliği, birliğe üye kuruluş ve kurumlar ve ilgili yerel ve ülkesel yönetim birimleri arasında bilgi alışverişi için her iki yılda bir   genel bir konferans, bölgesel düzeyde bilgi paylaşılmasına olanak sağlamaktadır. 

 

         DAYKO Vakfı bu çalışmalarda  Balkan Yeşil Kuşağı gurubunda yerini alarak Türkiye Trakya’sının sahip olduğu biyolojik ve kültürel çeşitlilik, ekosistem çeşitliliği, floral ve faunal elementler hakkında bilgilendirme yapmakta, Balkan Yeşil Kuşağının genelinde var olan doğal zenginliklerin ve  bu zenginliklerin hangi tehdit unsurları ile karşılaştıkları ve bu tehditlere karşı alınması gereken önlemler  konusunda bölgesel planlar hakkında görüş, öneri ve çözüm önerilerini 24 Ülke katılımcıları ile paylaşmaktadır.    

            DAYKO Vakfı her platformda gelecek   nesiller adına yaşamı savunmaya devam edecektir.

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO KIRKLARELİ
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi