Köylülerin Yanındayız

 

Sorumsuz kömür madeni ocağı

köylülerin meralarını talan etti

 

Edirne’deki sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri, Demirhanlı köyü Ortaburun merasında 80 dönümlük bölümü hazineden kiralayarak kömür işletmesi açan işletme ile ilgili incelemelerde bulunarak, köylülerden bilgi aldılar. Görüşmeye katılan temsilciler, konuyla ilgili bugün Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşme gerçekleştirileceğini açıklayarak; “Köylünün yanındayız” dediler.

 

TMMOB Edirne İKK Temsilciliği, Edirne Tabip Odası, TMMOB Edirne Makine Mühendisleri Odası, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, DAYKO Vakfı Edirne Temsilciliği ve Edirne Kent Konseyi, Edirne’nin Demirhanlı Köyü Ortaburun Merası’nda 80 dönümlük bölümü hazineden kiralayarak kömür işletmesi açan işletme ile ilgili incelemelerde bulundu.

Alan incelemelerine TMMOB Edirne İKK Temsilcisi Yılmaz Eren, Edirne Tabip Odası Temsilcisi Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, TMMOB Edirne Makine Mühendisleri Odası Temsilcisi Metin Özaydınlık, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, DAYKO Vakfı Edirne Temsilcisi Olcay Ayluayan ve Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük katıldılar.

İşletmenin çalışmaları sonucunda dere yatağının bozulduğu, meranın yüzde 20’si ile dere kıyısındaki tarlaların yüzde 50’sinin su altında kaldığı alanın incelemesinin ardından sivil toplum örgütleri ve meslek odaları temsilcileri, köylüler ile köy kahvesinde görüşme gerçekleştirdiler. Görüşmeye kömür işletmesinin uygulamalarından Demirhanlı, Musabeyli ve Hacıumur Köyleri’nin sakinleri yer aldılar.

 

“Ceza kesileceğini söylediler”

 

Demirhanlı Köyü Muhtarı Sadullah Biçen, kömür işletmesi ile ilgili düzenledikleri protesto gösterisinin ardından Edirne Valisi Günay Özdemir’in konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nü görevlendirdiğini duyduğunu belirterek; “Bir de DSİ’den Cuma günü yetkililer geldi. Onlar, Pazartesi gününden itibaren 15 gün içinde suyun tahliye edilmesi talimatını verdiler. İşletmenin kullandığı 90’lık pompaların da suyu tahliye edemeyeceğini söylediler. 15 gün süre içinde suyun atılmaması durumunda ceza kesileceğini söylediler” ifadelerine yer verdi.

“Geceleri sis çöküyor”

İşletmenin yıkama tesisi olan bölümünün mühürlendiğini söyleyen Biçen; “Orada gece duman oluyor. İncirlerimiz, üzümlerimiz çatladı. Meyve ve sebzelerimiz kötü durumda. Geceleri sis çöküyor. Tarla sahipleri mağdur” dedi.

 

“Hakkından fazlasını gasp etmiş”

Köy muhtarı Biçen ve köy sakinlerinden konuyla ilgili bilgi aldıktan sonra açıklamalarda bulunan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, Edirne’deki sivil toplum örgütleri ve meslek odaları olarak Demirhanlı Köyü’ndeki kömür işletmesinde incelemelerde bulunduklarını belirterek; “Gerçekten tesisin etrafındaki merayı, hakkından daha çok gasp ettiğini, merayı fazlasıyla işgal ettiğini, kenarından geçen dereyi hoyratça kullanarak köylülerin tarlalarına taşmasına neden olduğunu gözlerimizle gördük. Hatta orada tarihi olduğu söylenen Gelin Hanım Köprüsü’nün de sular altında kaldığını gördük. Yol boyunca çok kötü bir koku vardı” sözlerine yer verdi.

Bu Haberin Kaynağı : Gündem Edirne Gazetesi
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi