Longoz Ormanları Disneyland'a mı dönüşüyor !

 

Longoz Ormanları

.... hassas ormanlar mı ?

.... parkı mı?

 

Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük su basar ormanları olarak kabul edilen Longoz Ormanları bir doğa harikası. Bu Hassas alan ormanların içinde bezenmiş göllerin birikimi ile oluşan sulak alanlar mozaiğini barındırıyor. Ormanları ile denizin kucaklaştığı kuvars kumul sahili 28 km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun sahil kumsal şeridi ile Karadeniz’in Hawaii olarak ta adlandırılıyor. Sahip olduğu yaban hayatı ve kuş popülasiyonu yanı sıra bitki örtüsü ile endemik türlerin zenginliği bir cenneti barındırıyor.

 

 Basında Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin 39. Milli Parkı olan ve İğneada Longoz Su basar Ormanlarında çevre düzenlemesi yapmak için ihale yapıyor.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü Kırklareli Şube Müdürlüğü, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı için Yürüyüş Parkurları, Peyzaj Donatıları, Çevre Düzenlemesi, otoparklar, yollar, köprüler ve göllerde iskeleler ve dubalar ve yön tabelaların yapımı için ihalesini yaptı.

 

Yapılmış olan ihale ile görünen o ki otobüsler arabalar ve saire araçlar rahatlıkla Longoz Ormanlarına girecek. İnsan ayağı Longozun doğası üzerine hakimiyet sağlayacak.

 

Peki ya geyikler karacalar su samurları tilkiler kokarcalar sincaplar porsuklar sansarlar kurtlar domuzlar onlar için bu ihalede bir şey yok.

 

AK kuyruklu Kartal, Tepeli Pelikan, Kara Ağaçkakan, Büyük Kara Balıkçın ve 350 tür kuşun konakladığı Longoz Ormanlarında otobüslerin ve otoparkların arasında mı yuva yaparak ve yaşamını sürdürecek.

 

Longoz ormanın vahşi doğasının en önemli sulak bölgesi sayılan Hamam Gölü’ne insan girmesi ve hayvan otlatılması yasak sayılırken. Hamam Gölün üzerine iskeleler ve dubalar yapmak demek Hamam Gölünün doğasını ranta çevirmenin kapısını aralamak olacaktır.

 

Bunun arakasında yap işlet devret müteahhitlik modeli ie rant çıkacağı bilinmektedir. Hazırlan gelişim planında yer alan işletme modeli zaten bunu anlatıyor.

 

Longoz ormanların sahip olduğu biyolojik çeşitliğinde bitki yaşamı ve endemik türlerin zenginliği korunması için hayvan otlatmanın yasağı varken. Şimdide insan istilasına sebep olunacak olan bir anlayışla yaklaşım göstermek tam da dünyayı saran korona virüs belasından ders çıkaramadığımızdır.

 

Longoz Ormanlarında yerde yatan binlerce ölü ağaçlar bulunmaktadır. Ölümsüz ağaçlar olarak bilinen bu ölü ağaçlar onlarca kuşa, yüzlerce memeliye,  binlerce böceğe milyonlarca mantara bakteriye likene yuva olurken virüsleri de içlerinde eritmektedirler. Ölümsüz ağaçlar Longoz Ormanlarını biyolojik jeneratörleridir. Bunların üstüne insanların çıkıp hatıra fotoğrafları çektirerek, mangal yapma, çadır kurmanın fırsatını meşrulaştırılacaktır.

 

 

Önceleri Tabiatı Koruma Alanı, Doğal Sit, Yaban Hayatı Koruma Sahası gibi statülere sahip olan İğneada Su Basar Longoz Ormanları, daha sonra statüsü düşürülerek Milli Parkı olarak ilan edildi. Sulak Alanlar kategorisinde olan Longoz Ormanları RAMSAR uluslar arası sulak alanlar sözleşmesine dahil edilmesi, UNESCO kültür Mirası Listesine alınması, Biyosfer Alan sayılması için yapılan tüm projeler için harcanan milyonlarca Dolar ve Euro hepsi teker teker raflara kaldırıldı.

 

Longoz Ormanların ekolojik yaşamını ve üstündeki devasa karbon yutak havuzunu başka bir yere mi taşıyacağız.

 

 

Bu Haberin Kaynağı : Dqyko
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
Ağaç kurdu bir ağaçın içine girdiği zaman o ağcı kemire kemire gün gelir yok eder. Yazık çok yazık
DemırkoylüN - 12.05.2020 14:04:50
Doğaya müdahale ettikçe doğanın bize karşı savunması şiddetleniyor.Bu virüs saldırılarının çoğu insanoğlunun doğal hayatı yok ettiği yerlerden kaynaklanıyor.Bir sonraki ölümcül salgın saldırısının ülke topraklarımızdan başlamasını istemiyorum.Longozları kendi haline bırakalım.
Cüneyt Acim - 05.05.2020 07:42:57
Doğa ile kavga etmenin sonunda doğanın bu kavgayı kazanacağı bilinmelidir.
Nazmi METİN  - 30.04.2020 07:46:26
Longoz ormanlarına dokunmayın. Bunun telafisi yok. Vebali büyük. Doğaya karşı bu kötülüğü yapmayın.
Besim Ogelman - 28.04.2020 06:24:58
Yazıktır bu cennet beldenin böyle bozulacaktır olması çok üzücü bir durum
Hülya Güzelyıldız longoz ormanları - 27.04.2020 11:20:24
Bu proje doğa cinayetidir Inşaat şirketlerine iş çıkaracağız diye doğanın birçok güzelliğini yok ediyorlar YETERRR yeter artık doğayı kaydettiğiniz..!!!
 - 26.04.2020 09:19:53
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi