Saros ÇED toplantısında halkın yoğun protestosu

Saros ÇED toplantısında halkın yoğun protestosu

Edirne’nin  Saros Körfezi'ne kıyısı bulunan Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyü sahilinde, BOTAŞ tarafından yapılması planlanan yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) ve Kara Boru Hattı Projesi için düzenlenen ÇED toplantısında halkın yoğun protestosu yaşandı.

 

Edirne'nin Saros Körfezi'ne kıyısı bulunan Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyü sahilinde, BOTAŞ tarafından yapılması planlanan yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) ve Kara Boru Hattı Projesi için düzenlenen ÇED toplantısında imza gerginliği yaşandı. Projeye karşı çıkanlar dilekçelerinin imza karşılığında alınmasını isterken, yapılmak istenen bilgilendirme sunumunu da dinlemedi. Sloganlarla projeyi protesto eden kalabalık, Saros Körfezi'nin gemi iskelesi ile birlikte yok olacağını savundu.

 

Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi Konferans ve Tiyatro salonundaki ÇED bilgilendirme toplantısına Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül ve firma yetkilileri katıldı. Projeye karşı çıkan kalabalık toplantı öncesinde itiraz dilekçeleri hazırladı. Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül, salonda toplananlara öncelikle yapılacak projeyle ilgili sunum yapılacağını ve ardından görüş ile taleplerin alınacağını söyledi. Buna sloganlarla karşılık veren kalabalık adına konuşan avukat Bülent Kaçar, projenin bilimsel ve hukuksal olmadığını savunarak, Saros Körfezi'nin bütün ekolojik dengesini bozacak, dönüşümü olmayan hasarlar verecek. Bu proje BOTAŞ tarafından yapılmak istenen bir entegre liman projesidir. İskele adı altında yapılacak iskele, ormanlarımızı yıkıma uğratacak, yıkım projesidir. Proje ne hukuka, ne de bilime uymamaktadır dedi.

 

SUNUMU DİNLEMEDİLER

Avukat Kaçar'ın uzun anlatımlarının ardından kalabalık itiraz dilekçelerini imza karşılığında Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Bülbül ve firma yetkililerin bulunduğu heyete vermek istedi. Ancak Bülbül, tek bir tutanakla dilekçeleri alabileceğini söyledi. İki taraf arasında uzun süre imza gerginliği yaşandı. Bu sırada firma yetkililerinin yapmak istediği sunum, kalabalık tarafından ıslak ve sloganlarla kesildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bülbül, uzun süren tartışmaların ardından itiraz dilekçelerini almadan salondan ayrıldı. Avukatlardan oluşan heyetle yapılan görüşmelerden de bir sonuç alınamayınca Keşan Kent Konseyi üyeleri itiraz dileklerini toplayıp, müdürlüğe teslim edeceklerini söyledi.

 

'SAROS TURİZM KORUMA BÖLGESİ İLAN EDİLDİ'

ÇED toplantısını protesto eden Keşan Kent Konseyi üyeleri gemi iskelesinin Saros'u bitirecek proje olarak gördüklerini belirterek, gerçekleşmesini istemediklerini söyledi. Edirne barosu avukatlarından Gökhan Karakoç, Saros'un Bakanlar Kurulu kararıyla turizm bölgesi ilan edildiğini belirterek, Saros'a yapılmak istenen şudur, Sazlıdere köyümüze bir iskele yapılması planlanıyor. Bu iskele ile sıvı doğalgaz taşıyan büyük, devası doğalgaz tankerlerinin gelip orada gazını boşaltması ve bunların o civardaki ormanların içerisinden geçecek gaz boru hattıyla diğer doğalgaz tesislerine entegre edilmesi planlanıyor. Bugün bunun halkı bilgilendirme toplantısı vardı. Toplantı yapılamadı, itiraz dilekleri alınmadı. Toplantıda da 

Bu Haberin Kaynağı : DHA
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi