Trakya’nın Yaşamını Savunuyoruz!
Trakya’yı zehir tarlarına dönüştürecek 
ölüm meleği kömürlü termik santrallere
karşı mücadelemiz bitmedi bitmeyecek

 

Dayko Vakfı olarak Trakya’da termik santrallerin kurulmasına olanak tanıyan ‘’Trakya Çevre Düzeni Planı’na’’ karşı iptali için Danıştay’da açtığımız davanın bilirkişi keşfinde Tekirdağ /Kapaklı ilçesinin Pınarca mahallesi ile Kırklareli Vize ilçesinde yapılmak istenilen termik santrallere karışı Trakya’nın yaşam hakkını savunduk.

 

 2016 yılında Kanun hükmünde Kararname ile Trakya Çevre Düzeni Planı’nda yapılan değişiklikle Trakya’da termik santrallerin kurulmasına izin vererek,   peşi sıra Tekirdağ/Çerkezköy ve Kırklareli /Vize’de Kömürlü Termik Santral projelerin de ÇED süreçleri başlatılmasına karşı. Dayko Vakfı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı Danıştay’da açtığımız davanın bilirkişi heyetin incelemesi, Tekirdağ/Kapaklı ile Kırklareli/ Vize sınırları içinde gerçekleşti.

 

Çevreci örgütlerden Dayko ve Tema’nın dava açtığı görüldü. 

 

Tekirdağ/ Kapaklı Pınarca mahallesinde Termik Santrallerin kurulacağı alanlarında bilirkişi heyeti, Danıştay üyeleri ile termik santrale imkan veren plan değişikliğinin iptali için dava açan Dayko yanı sıra diğer davacılar Tema, Tekirdağ büyükşehir, Çerkezköy, Kapaklı Belediyeleri Tekirdağ Baro, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası davacı olarak katılırken vatandaşlar ve yerel sivil toplum örgütleri de katılım gösterdiler. Pınarca da kurulmak istenilen termik santral alanında askeri tatbikat ve yoğun çamur olması sebep gösterilerek keşif alanına gidilemedi.  Keşifte Dayko avukatı Emel Şenay ile Dayko Çerkezköy temsilcisi Nurhan Altıntaş Pınarca Kurulmak istenilen Termik santrale karşı çekincelerini bilirkişi heyetine Çevre Düzeni Plan’ında kanun hükmünde kararnameyle yapılan değişikliğin iptali talebiyle Trakya’nın Kömürlü Termik Santraller belasından kurtulmasının beklentisinde olunduğunu. Çevre ve şehircilik Bakanlığın Çerkezköy Termik Santral ÇED sürecinin iptal ederek sonlandırdığını askı ilanında duyurmuştur. Bilirkişi heyetin bunu dikkate almasını gerektiğini ifade edildi.

 

İkinci Keşif Kırklareli / Vize

Kırklareli / Vize ilçesinde kurulmak istenilen kömürlü termik santral alanında yapılan keşifte davacı Dayko yanı sıra diğer davacılar Vize Belediyesi Başkanlığı, Vize Ziraat Odası davacı olarak katılırken. Yerel STK muhtarlar, vatandaşlar alanın çevresinde faaliyet gösteren firma sahipleri de katıldı. Vize’de yapılan keşifte Dayko avukatı Emel Şenay ve Vakıf Başkanı Nusret Türkkan bilirkişi heyetine termik santrallin kurulması planlan alanın. Antik arkeolojik bir alan olduğu, üzerinde onlarca tümülüs bulunmaktadır. Termik santrallin ÇED süreci başladığının aynı zamanında Bölgenin tarihi kültür varlıkların envanteri çıkarılmaktaydı.  O günlerde resmi olarak bir şey görünmüyordu. Söz konusu alanın içinde ve çevresinde tarihi kültür varlıkların alanları 1.ci derece arkeolojik sit özelliği ile kayıt altına alınmıştır. Bu sebeple bu alana termik santral kurulması imkansızdır. Ayrıca Vize ve çevre bölgesinde yaşayan halkının tümü bu projeye karşı bilinmektedir. Çevre Düzeni Planı’nda yapılan değişikliğin askı ilanında bölgeden toplanan 3.500 itiraz dilekçesini Dayko Vakfı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletmiştir. Bilirkişi heyetini bunu dikkate almadır ifadesinde bulunuldu.

 

Bu Haberin Kaynağı : dayko
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi