Türkiye'de kulanılan suyun yarsından fazlasını termik santraller kullanıyor.

2016’da Kaynağından Alınan 17.3 milyar m3 Suyun Yarısı Termik Santraller Tarafından Çekildi

 

 Geçtiğimiz günlerde yayımlanan TÜİK Sektörel Su ve Atıksu İstatistikleri verilerine göre 2016 yılında su kaynaklarından toplam 17.3 milyar m3 su çekildi. Bu suyun yarısı termik santraller tarafından, neredeyse tamamen denizden, büyük oranda soğutma amacı ile çekildi ve alıcı ortama deşarj edildi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 16 Şubat 2018’de yayımlanan Sektörel Su ve Atıksu İstatistikleri 2016 yılında su kaynaklarından toplam 17.3 milyar m3 su çekildiğini ortaya koydu. Belediyeler, köyler, imalat sanayi işyerleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve maden işletmeleri tarafından çekilen suyun %58.2’si denizlerden, %16.1’i barajlardan, %13’ü kuyulardan, %7.9’u kaynak pınarlardan, %3.9’u akarsulardan, %0.8’i göl/göletlerden ve %0.1’i diğer kaynaklardan çekildi. Sektörlerin toplam su çekim miktarlarına bakıldığında termik santrallerin çekilen suyun yarısından sorumlu olduğu görülüyor. Termik santraller, 2016 yılında toplam 8.6 milyar m3 suyun doğrudan alıcı ortamından çekilmesinin nedeni oldular (Şekil 1 ve Şekil 2):

 
Şekil 1. Sektörlerin, 2016 yılında doğrudan kaynağından çekilen toplam su miktarındaki payları (Veri: TÜİK, Grafik: Arif Cem Gündoğan)

<

Bu Haberin Kaynağı : İklim
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi