İğneada Başın Yine Belada

Longoz Ormanlarının RAMSAR (Uluslararası Sulak Alan Sözleşmesi)  statüsü kazandırılmadığı anlaşıldı

 

Termik santral,  Nükleer santral, Çimento Limanı, Enerji hatları projeleri ile başı beladan kurtulamayan Longoz Ormanların ev sahipliğini yapan İğneada’ya bir de baraj projesi eklendi.

 

Dünyanı üçüncü büyük subasar ormanları olarak bilinen Longoz Ormanlarının içinde yer alarak, tüm Karadeniz’in en uzun sahil şeridi ile doğa ve turizm cenneti olarak görülüyor. Karadeniz’in Hawaii’si olarak ta tanımlan İğneada’nın bu muhteşemliğini görmek için akın akın ziyaretçi ve turların düzenlediği Longoz Ormanlarına her hangi bir doğa ve turizm yatırımları yapılamazken. Termik santral Nükleer santral, Çimento limanı projelerin üstüne birde baraj projesi eklenerek bir enerji alanı dönüşüm projeleri ile gündeme gelmesi Longoz Ormanlarının efsanesin bittiğidir.

 

Tarım ve Orman Bakanlığın sitesinde yayınlan Geodata haritalarında Longoz Ormanların Erikli Gölü ile Efendi Deresinin birleştiği yerde ‘’Efendi Deresi Barajı’’ adıyla baraj projesinin yer aldığı görünmektedir. Böylece büyük bir ormanlık alanın baraj suları altında kalacağı anlaşılmaktadır. Şayet bu projenin hayata geçmesi halinde bölgenin ekolojik yapısında büyük bir değişim yaşanacaktır. Bu değişimle Longoz ormanların karbon yutak havzası özelliğinin de kayıplar oluşacaktır.  Türkiye de avlanan balığın % 20 bu bölge ve civarında avlanmaktadır. Baraj projesi gerçekleşmesi halinde Istrancardan akan derelerin taşıdığı küçük canlıların denize ulaşması engelleneceğin den balık popülasyonun da ve balıkçılıkta  önemli kayıplar yaşanabilir.

 

Bu Haberin Kaynağı : Dayko
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
İğneada tabiat harikası bir bölge bu doğal güzelliği bozacak hiçbir projeye trkya halkı olarak asla izin vermeyeceğiz
Özen Poyraz - 21.05.2019 16:41:43
Katil sadece insan öldürmez bunlar doğa katili
 - 21.05.2019 13:21:32
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi