Istrancalara Vefa Borcumuz

Istrancaların  Gümüşü 

Boşnak Türkülerin Ozanın 

Anıtını Istrancaların kalbine diktik

 

  Istrancalardaki doğal yaşamı savunmanın yanı sıra sahip olduğumuz kültürel birikimlerimizden İsmail Gümüş’ün anıtını çok sevdiği Istrancaların yeşillikleri içine dikmenin onurunu yaşadık.

 

Istrancaların  Gümüşü  olarak adlandırılan Boşnak Türkülerin Ozanı Istranacaların Yazarı, Ressamı, Heykeltıraşı, Şairi Gümüş'ün anıt açılışında. Gümüş’ün eşi Esin Gümüş, Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Kırklareli İl Meclis Başkanı Aydın Karakoç, İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık Demirköy Belediye Başkan Vekili Hamdi Gülsoy, İl Meclis Üyesi Saffet Üresin. Muhtarlar, yerel yazarlar, basın mensupları yanı sıra Dayko temsilci ve gönüllülerinin katılımıyla Kırklareli Demirköy'de  Dayko Enver Kara Mesire Yerinde meşe ağaçları arasında dikilen Gümüş’ün anıtı, coşkulu bir açılışla gerçekleşti.

 

Gazeteci Gülcan Kutlunun sunum yönetiminde yapılan anıt açılış töreninde Kırklareli Kültür Varlıkları başkanı Erdoğan Kantürer ile yerel yazarlar ve eleştirmenlerden Muammer Mırsal, Doç. Dr Levent Yaprak Gümüş’ün sanat anlayışı üzerine konuşmalarda bulundular. Eşi Esin Gümüş mücadeleci kişiliği ile bölgesine olan bağlığını anlatı. Demirköy’den Gani Okan kendi derlediği ‘’Longoz Ormanları’’ adlı şiiriyle renk katı.

 

Gümüşün anıtının gerçekleşmesinde emeği ve katkısı geçenlere Dayko Vakfı tarafından hazırlanan teşekkür belgelerinin Dayko Başkanı Nusret Türkkan tarafından verilmesiyle birlikte İsmail Gümüş’ün Türk bayrağına sarılı anıtının açılışı hazırlan uzun bir kurdeleye tüm katılımcıların çekmesiyle Gümüşün anıtı alkışlarla açılarak o çok sevdiği ıstranca ormanların meşe ağaçları arasında yerini aldı.

 

Çukurova’nın Yaşar Kemali neyse

Istrancaların İsmail  Gümüşü  de odur

 

Kırklareli Demirköy doğumlu, 1938- 2015 yılları arasındaki  yaşamında Gümüş kitaplarında, yazılarında, şiirlerinde, resimlerinde, heykellerinde ve öykülerinde sürekli ıstrancaların yaşamını aktarmış. Bölgenin insanın da (balkan göç kuşağının) orman ve doğa yaşamı içinde hayat akışını geleneksel bağlılık içinde  sürekli işleyerek Istrancaların yaşam gücünü tuvallerine şiirlerine öykülerine kitaplarına aktarmıştır. Boşnak Türküsü, Deli Balkan Yeli, Bego Dayının Islığı  kitapları   ile  ‘’Minicik ‘’şiir kitabı  yanı sıra 80 yıllarda yaptığı “ Aşık Veysel” heykeli devlet tarafından korunmaya alınmış.  Aynı zamanda ressam olan öykücünün “Güneşe Bakan Babam” adlı tablosu resimlerinden öne çıkmaktadır.  Öykü  yarışmasında ‘’Sular Hala  Yanıyor’’   dosyası ile birincilik ödülünü kazandı. Gümüş bütünleşik sanat yapımın örneği olarak edebi alanda öyküler vermiş bir orman öykü yazarı olarak ıstrancaları edebiyata taşıyan kuşağın özgün isimlerindendir. 

Bu Haberin Kaynağı : Dayko
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi