Istrancalarda Orman Katliamı Rus Doğal Gazı ile Putin Yıkımı

Istrancalarda Orman Katliamı Rus Doğal Gazı ile Putin Yıkımı

 

 Türk Akımı adıyla olarak adlandırılan Rus Doğal Gazını Yunanistan’a taşıyacak olan boru hattının Rusya’nın Anpa yakınlarından çıkıp Karadeniz’den Kıyıköy’e çıkacak Istranca ormanlarından Trakya’nın verimli tarım alanlarından, su havzalarından geçecek. Türk Akımı Kara – I adı altında Kıyıköy’den başlayıp Çorlu Misinli’ye kadar olan kısım için Kırklareli Kıyıköy beldesinden inşasına büyük bir ağaç katliamı ıstrancaları yararak ilerlemekte.

 

Türk Akımı ile Ruslar Sefasını Istrancalar Cefasını Çekecek.! 

1.5 Milyon ağaç kesilirken, 6 milyon fidan imha edilecek.

 

27 Km’lik hattın Istranca ormanlarından geçirime inşasına başlandı. Kıyıköy’den Çakılı beldesi yakınımdan geçecek olan Rus boru hattın ıstrancaları yarma operasyonu son hızla büyük bir orman katliamı ile ilerliyor. ÇED dosyasında 50 metre genişliğinde bir boru hattı açılacağı belirtilmesine rağmen, açılan koridor kime yerlerde 200 metre genişlikte açılmakta olduğu görülmektedir.  Ağaç kökleri doğal gaz borularına vereceği zararı önlemek amacıyla ağaçların kökleri topraktan çıkarılıp hafriyat kamyonlarına yükleniyor. Bazı alanlarda ağaçlar kesilmeden iş makinaları parçalanıp hafriyat torağı ile birlikte kamyonlara yüklenirken insan vicdanı bakmaya el vermiyor. Bir ormanın yok edilişinin insanlık onuru ile şahitliğini yapmak ve Istrancaları ikiye bölen ölü bir koridor kuşağın parça parça oluşumu seyrederek fotoğraflamak acı ve bir o’kadarda da acı. Ülkede m2 en fazla ağaç Istrancalar’da konumlandığından, bu proje  1.5 Milyon ağaç kesilirken, 6 milyon fidan imha edilecek olması başta yaban hayatı ile bölgenin eko sistemi ağır tahrip görecektir.

 

Türk akımı geçtiği tarım alanlarından tarıma sınırlama

 

ÇED dosyasında yazılan, tarım alanlarından 27 Km’lik doğal gaz boru hattı güzergahında geçirilecek olan hatta daimi irtifak hakkı kamulaştırması yapılacaktır. Doğal gaz boru hattı projesi için inşaat aşamasında ortalama 26 m genişliğinde bir koridorun kullanılması planlanmaktadır. Bu koridorun 26 mt’si irtifak yapılacaktır. Bedeli ödenen kısımda bulunan alanlarda eski sahiplerinin tarımsal faaliyetlerden yalnızca yıllık ürünlerin (arpa, buğday vb.) ekimine izin verilmektedir. İrtifak bedeli ödenen alanda boru hattının 5 m sağında ve solunda köklü bitkilerin (ağaç vb.) ekimine izin verilmeyecektir. Yani 36 mt genişliğinde 27 Km uzunluğunda Saray’dan Çorlu- Misinli’ye kadar uzanan ve tarım arazilerinden geçen koridorda tarıma sınırlama getirmektedir.

 

Saray Belediye Başkanlığı Saray sınırları içerisinde 40 kilometreden fazla ilerleyerek, Saray’ı adeta ikiye bölecek Türk Akımı Doğalgaz Hattı Kara Kısmı-I için Saray Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından hazırlanan görüş yazısında Türk Akımı Boru Hattı’nın Saray sınırları dâhilinde birinci öncelikli tarımsal niteliği korunacak alanlardan, ormanlardan, su havzalarından, meralardan ve kırsal yerleşim alanlarından geçeceği belirtilerek. ‘’Boru hattı güzergâhında ÇED süreci işleyişinde kurumlardan gerekli görüşlerin alınmadığı ve yaşanacak olumsuz etkileri görüldüğünden Güzergâh uygun görülmemiştir’’ Karar Saray Belediye Meclis Ocak Ayı 1. Olağan Toplantısı’nda da oy birliğiyle kabul edilmiştir. Kararına rağmen  Istrancalarda yaşanan yağmalanma seferberliği Trakya topraklarına sıçramış verimli tarım alanlarının paçavraya dönüşümü yaşanmaktadır.

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi