Istrancaları Allah Korusun

Istrancalar’da bir yara daha !

Istrancaları bir yarma opersayonu daha

 

Kırklareli Vize Traçim  Çimento – Demirköy’e  27 km uzunluğunda 70 mt genişliğinde  380/154 KV Yüksek Gerilim Enerji Hattı için  TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından planlanan proje için

 

06.07.2017 Perşembe saat 10.00 da Vize İlçesi Sergen Köyünde ÇED Halkın Katılım toplantısı

 

Nükleer Santral, Termik santral ve Traçim Çimento Limanı ile sık sık gündemden düşmeyen iğneada Demirköy’e “380/154 Kv Yüksek Gerilim Enerji Hattı projesi yeni RES’lere davetiyemi?

Dört bin nüfusluk küçük kasabaya 380/154 KV lık devasa yüksek gerilim enerji hattı  

TEİAŞ tarafından yapılaması planlan Enerji Hattı 2014 yıllında Kırklareli/Vize ilçesi Sergen Köyünde köylülerin ve çevrecilerin protestosu nedeniyle ÇED toplantısı yapılamamıştı. Ayrıca    Orman ve Su İşleri Bakanlığının ormancılık mevzuatına aykırılık teşkil etmesi ve orman bütünlüğünü bozacağından uygun olmadığından, Traçim Demirköy enerji hattını ret etmesine rağmen.  Aradan üç yıl geçmesine rağmen TEİAŞ yeniden 380/154 KV Yüksek gerilim enerji hattı için girişimi yörede şaşkınlık ve huzursuzluk yaratmıştır.

 

380/154 KV yüksek gerilim Enerji Hattı Projesi ile İğneada da Traçim Çimento Limanı kurulması için enerji sağlama hazırlığın bir aşaması diğer bir yandan da RES’ lere enerji Üretim Santrallerine davetiye çıkarmak olduğu söylenmektedir.

 

Enerji hattın geçeceği alan olarak seçilen güzergah Istrancaların en ulu ağaçların olduğu ormanlık bölgenin olması ile birlikte bu devasa bir koridorun açılarak yüz yılık binlerce ağacın kesilecek olması yanında bölgede mevcut iki enerji hattı koridor varken böyle büyük enerji hattı koridorun oluşturması devasa bir ormanın kat edilmesi acaba termik veya nükleer santral için alt yapımı oluşturulmaktadır. Sorusu akla gelmektedir.

  

Üstelik Demirköy ilçesine çekilecek bu enerji hattı ile ilgili ÇED bilgilendireme toplantısı Vize Sergen köyünde yapılması. Demirköy ilçesini ilgilendiren bu projenin Demirköy ilçe sınırları dışında kalan Sergen köyünün karar sürecine bırakılması ayrıca şaşkınlık yaratmıştır.  

 

 Bölge halkının ve yerel yetkilerin seslendirdiğine göre. Eğer gerçekten bölgenin elektrik enerjisine ihtiyaç var ise bunu mevcut iki adet enerji hattı bulunduğu güzergah üzerinden veya yeni yapılan yolun kenarından çekilmesi daha uygun olacağı ve ağır kış şartlarından korunacağı gibi bu kadar büyük bir orman alanın yok edilmesi önlenmiş olacaktır.

Bu Haberin Kaynağı : dayko
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi